Wednesday, October 21, 2009

Bisakah Kau Berdiri Tanpaku Di sisimu Lagi..



Tajuk: Bisakah Kau Berdiri Tanpaku Di sisimu lagi
Nyayian: Azku
Lagu: Yaakob Kelantan
Lirik: Rasyidah, Nadhila & Yaakob Kelantan
Bisakah kau berdiri tanpaku di sisimu lagi
Ku tahu ku takkan bisa, jangan kau pergi

Tanpamu gelaplah siangku, pudarlah warnaku,
Tiada harapan lagi bagiku. tanpamu di sini, siapalah aku?

Cinta mengapa kau hadir
Cinta membawa derita
Cinta oh cinta
Mungkin tiada cinta darimu untuk diriku

Semenjak kau pergi hilanglah sinar cahaya
Kini perkataan cinta bagiku tiada makna, tiada makna

Mengapa bertemu andai berpisah akhirnya
Mengapa rasa itu berputik andai kecewa akhirnya

Kemana pergi janji manismu untuk sehidup semati?
Bagaimana ku harus meneruskan hidup tanpamu di sisi, jangan kau pergi

*****
Sejarah lagu ini agak menarik.. Kalau anda perasan, ada 2 benda yang menarik pasal lagu ini.. Satu, tajuknya yang begitu panjang.. Dua, liriknya ditulis tiga orang iaitu Rasyidah*, Nadhila* dan aku sendiri..

Uniknya lagu ini adalah sebab ianya berasal daripada status facebook Rasyidah.. Semalam, asalnya Rasyidah tulis 'Bisakah Kau Berdiri Tanpaku Di sisimu Lagi' kat status facebook dia.. Pastu Nadhila tiba2 sambung ayat Rasyidah tu.. Aku pun tiba2 tergerak untuk sambung jugak.. Kitaorang pun saling sambung menyambung, madah bermadah sampai lah jadi panjang seperti mana yang anda boleh baca di atas ini..

Masa tu aku kat Burns*.. Stadi.. Dalam pukul 3 pagi tu, aku dah penat study.. So, aku balik rumah.. Entah macam mana aku boleh ada idea untuk buat lagu menggunakan 'puisi' ini.. Aku rearrange sikit.. ada ubah2 sikit.. Dalam pukul 4 pagi tadi aku berjaya siapkan lagu ini.. Ini adalah lirik asal sebelum aku rearrange..

bisakah kau berdiri tanpa ku disisi mu lagi?
nggak bisa... jangan kau pergi!

tanpamu gelaplah siangku, pudarlah warnaku,
tiada harapan lagi bagiku. tanpamu di sini, siapakah diriku?

mengapa bertemu andai berpisah akhirnya...
mengapa rasa itu berputik andai kecewa akhirnya?

sejak kau pergi hilanglah sinar cahaya,
kini perkataan "cinta" bagiku tiada makna...

kemana pergi janji manismu untuk sehidup semati?
bagaimana ku harus meneruskan hidup tanpamu di sisi.

cinta, mengapa kau hadir..
cinta, membawa derita
cinta oh cinta..
mungkin tiada cinta darimu untuk diriku ini...


Erm, dekat2 exam ni pun masih sempat lagi nak buat lagu aku ni.. huhu.. xpe lah.. release stress.. music therapy bak kata Apeng.. hehe..

Untuk Rasyidah dan Nadhila, lagu ni khas buat anda.. Lain kali boleh la kita collaborate lagi ye.. hehe..
*****
Glossary:
  • Rasyidah - 3rd year med from Brunei
  • Nadhila - 3rd year med from Malaysia
  • Burns - Computer lab yang terletak di Bangunan yang diberi nama Burns.. Burns merupakan tempat tumpuan para pelajar di sini untuk study terutama sekali di musim peperiksaan ini.. Aku memang tiap2 malam bermukim di Burns..
  • Apeng - Nama sebenar adalah Afif.. Tapi dikenali sebagai Apeng sebab dulu pagi2 selalu buat lempeng.. Juga 3rd year med from malaysia

3 comments:

Princess Nadielle said...

chantek!!
boleh la kita cari duit part time mengarang lirik lagu. :)
nanti bila dah kluarkan album lagu di pasaran kasi tau ye!

Azku said...

Can duet with me.. U play the piano.. =D

Princess Nadielle said...

hehe good idea! (piano skills dah karat but we'll give it a go)